Resultater for Foreningsundersøgelse – hvad ved vi nu?

04.11.2019

I efteråret 2018 udsendte Børne, - Kultur- og Idrætsforvaltningen spørgeskemaet, ”Hvordan styrker vi sammen foreningslivet i Brøndby?” til de 113 folkeoplysende foreninger i Brøndby kommune. Ud over spørgeskemaet er der blevet afholdt en række foreningsinterviews, og det er der kommet en masse spændende ny viden ud af. Foreningsundersøgelsens formål var at få et bedre billede af og viden om, hvad der rører sig hos foreningerne i 2018.

Hvor mange foreninger har bidraget til foreningsundersøgelsen?

De folkeoplysende foreninger har helt overordnet taget godt imod foreningsundersøgelsen, og 41 foreninger svarede på spørgeskemaet, hvilket gav en svarprocent på 35. Besvarelserne fra foreningerne fordeler sig på følgende foreningstyper, 21 idébestemte/kulturelle foreninger, 18 idrætsforeninger, 1 spejderforening og 1 aftenskole. Derudover har 14 foreningsinterviews medvirket til undersøgelsens resultater.

Foreningerne svarede i spørgeskemaet på 12 spørgsmål, og foreningernes svar er efterfølgende blevet samlet i temaer: Medlemmer, Rekruttering af frivillige, Faciliteter, Økonomi, Samarbejde og Formidling.

Hvad ved vi nu?   

Foreningerne i Brøndby kommune er meget forskellige både hvad angår formål og medlemstal. Derfor spænder foreningernes besvarelser også meget bredt, men fælles for foreningerne er det dog, at de alle nævner et eller flere af de fem temaer som centrale for deres fremtidige udvikling og virke.

Foreningerne er i spørgeskemaet blandt andet spurgt ind til deres ønsker om inspiration, viden eller sparring til at få arbejdet med deres forskellige udfordringer. Her kan det ligeledes ses, at foreningernes indstilling til sparring og inspiration fra kommunen er meget forskellig. Helt overordnet er der således nogle foreninger, der giver udtryk for, at de ønsker at passe sig selv, mens mange af foreningerne gerne vil have mere viden og inspiration til løse deres udfordringer og hjælp til deres videre udvikling.

Hvad siger foreningerne om de fem temaer i undersøgelsen
Når vi kigger på, hvad foreningerne peger på, som det vigtigste for dem indenfor de fem overordnede temaer som undersøgelsen fremkommer med,  kan det ses, at medlemmerne naturligvis er i fokus.    

Medlemmerne i fokus – der er plads til flere
Foreningerne har naturligt et fokus på deres medlemmer, hvilket gør sig gældende på tværs af alle foreningstyper. Der er blandt foreningerne et meget stort ønske om at kunne få endnu flere medlemmer i foreningen. Interessen for at få flere medlemmer er der ikke noget nyt eller overraskende ved, men det er interessant, at foreningerne giver udtryk for, at de har et ønske om blive bedre til at få nye målgrupper ind. Foreningerne påpeger, at de har vanskeligt ved at skabe tilbud til nye målgrupper og, at det ofte kræver en anderledes tilgang for at kunne lave nye tiltag.    

Det kan ud fra foreningernes besvarelser ses, at der er mange forskellige tilgange til medlemsrekruttering. Der er blandt foreningerne et ønske om at få mere viden om og hjælp til at kunne få igangsat nye indsatser for at få flere medlemmer.       

Stort ønske om flere frivillige

Ligesom det gør sig gældende for medlemmerne, er foreningerne opmærksomme på at få flere frivillige. Foreningerne giver udtryk for, at de ofte bruger mange kræfter på at få nye frivillige og, at det i høj grad er en opgave som trækker mange ressourcer fra de eksisterende frivillige. Foreningerne påpeger endvidere, at de manglende frivillige i foreningen spiller en afgørende rolle for deres motivation og lyst til at igangsætte nye initiativer.

Foreningerne nævner endvidere, at det ofte er de samme frivillige, som driver foreningen, og at de har svært ved at finde nye frivillige, der har lyst til at engagere sig. Foreningerne giver udtryk for, at de ofte mangler viden om, hvordan de kan organisere de frivillige opgaver på andre måder eller, at de ønsker inspiration til at tænke frivillige opgaver på en anderledes måde.

Faciliteterne spiller en central rolle for foreningerne

Foreningerne er helt overordnet tilfredse med de faciliteter, som de benytter. Foreningerne påpeger dog, at faciliteterne flere steder i kommunen er af ældre dato og at der er et ønske om en opdatering af faciliteterne. Nogle foreninger påpeger, at der mangler omklædningsfaciliteter i forbindelse med deres træningsfacilitet, samt at deres lokaler er begrænsende for deres aktiviteter, herunder afvikling af kampe.

Økonomien er overordnet stabil hos foreningerne

Vedrørende økonomien kan det ses, at foreningerne giver udtryk for, at deres økonomi generelt er stabil, men at den i nogle sammenhæng kan være begrænsende for deres aktiviteter. Nogle foreninger påpeger, at de gør en stor indsats for at holde kontingentet lavt, da det ifølge dem er afgørende for deres medlemmer. Foreningerne finder det ofte vanskeligt at styrke økonomien i form af sponsorater eller fondsmidler og henviser til, at deres økonomi som følge heraf kan være begrænsende for, at de igangsætter eller styrker deres tilbud.

Formidling og samarbejde
Foreningerne er helt overordnet meget bevidste om vigtigheden af at være synlige og tilstede på de sociale medier. Flere påpeger dog også, at de finder det vanskeligt at få gjort en aktiv indsats for at løfte kommunikationen af foreningens aktiviteter og events.

Flere foreninger ønsker hjælp og inspiration til at få mere viden om, hvordan de mere aktivt kan anvende sociale medier og andre kommunikationsformer til at få gjort opmærksom på deres forening og dens aktiviteter.