Hvad skal der til for at stifte en forening?

De fem grund krav: 

  • Stiftelsesmøde/generalforsamling med skriftligt referat, hvor der som minimum vælges ledelse/bestyrelse og laves vedtægter for foreningen.

  • En ledelse/bestyrelse – typisk med mindst en formand, næstformand og en kasserer.

  • Vedtægter – ”nedskrevne regler for foreningen” – eksempelvis formål, hvem kan blive medlem, hvem kan lede og ”tegne” forening, samt hvordan foreningen kan opløses og hvem eventuelle midler, i et sådan tilfælde, skal tilfalde.

  • Medlemmer – hvem kan være en del af fællesskabet?

  • Foreningens økonomi skal være afgrænset fra andre ting – der skal være egne konti, regnskab og budget.

 

Sådan starter i nemt en ny forening op!

Det er nemt at stifte en forening, og det kræver ingen tilladelse, da der er foreningsfrihed i Danmark. Et stftende møde, en ledelse/bestyrelse, et sæt vedtægter, nogle medlemmer og en afgrænset økonomi i foreningen, så er I godt på vej med at starte en ny forening.

Men før I vælger, hvordan I vil organisere jer, er det måske værd at undersøge, om der findes andre foreninger med samme formål og/eller aktiviteter som jer. Hvis ja, så overvej om det vil være en fordel for jer at engagere jer hos dem i stedet for at starte jeres egen forening. Tag eventuelt kontakt for at høre om jeres muligheder for at samarbejde, blive en underafdeling i den etablerede forening eller andet.

Inden I kaster jer ud i at danne en ny forening er det en god idé at:

  • Overveje jeres formål – Hvad er i til for? Hvilken mission, vision og værdier har I?
  • Hvordan vil I demokratisk organisere jer? Via projekter eller i udvalg?
  • Gøre jer økonomiske overvejelser – Hvilke udgifter forventer I? - Hvad skal medlemskontingentet være? -Vil I søge støtte og/eller fonde? - Kan kommunen være behjælpelig med noget – eventuelt lokaler, økonomisk støtte eller andet? - Og er der noget der vil kræve ekstra krav af jer? - Andet?

Angående vedtægter for foreningen er der ingen formelle krav. Kig eventuelt på følgende link for at hente inspiration: Inspiration til vedtægter

Indkald gerne til et orienteringsmøde, når I er klar til det, eventuelt som indledning til en stiftende generalforsamling. Inviter alle mulige relevante interessenter i forhold til jeres nye forening. Overvej hvordan i inviterer og hvilke medier i bruger, for at nå rigtigt ud.

I ovenstående link findes inspiration til såvel en dagsorden til et orienteringsmøde som til en stiftende generalforsamling m.v. OBS. Husk at få lavet et beslutningsreferat fra generalforsamlingen, som gerne underskrives af både referent og dirigent. Formelt set er referatet foreningens dokumentation for at være startet og være til, og det kan man få brug for at kunne bevise i flere sammenhænge.

Folkeoplysende foreninger

Folkeoplysende foreninger står forrest i køen, når der skal deles støtte og lokaler ud til aktivitets brug. Hvis I skal have tilskud under Folkeoplysningsloven, skal foreningen være godkendt som folkeoplysende forening. Det er Folkeoplysningsudvalget der endelig godkender en forening som folkeoplysende. Foreningen skal være demokratisk opbygget, medlemmerne skal betale et kontingent, og der skal være et fastsat minimum antal af medlemmer i bestyrelsen. Dette er nogle af de formelle krav til en folkeoplysende forening. Mere om det at blive godkendt som folkeoplysende forening i Faxe Kommune kan ses på følgende link: Søg om godkendelse om Folkeoplysende forening.

OBS. Hvis I får et tilskud fra en offentlig tilskudsordning, har I pligt til at dokumentere, at midlerne er anvendt til formålet.

Sådan registrerer i jeres forening!

Der eksisterer ikke et krav om, at frivillige foreninger i Danmark skal registreres. Som forening skal I dog være opmærksomme på, at I skal have en NemKonto og være CVR-registreret, hvis I modtager offentlige tilskud eller ansætter personale.

En mere komplet guide til hvordan i registrerer jeres forening eksempelvis i CVR, hvordan der oprettes en digital postkasse og nemkonto / foreningskonto i en bank findes på følgende link: Sådan registrerer i foreningen 

 

Vejledning fra administrationen

Administrationen vejleder gerne nye foreninger, så de kan komme godt i gang. Konkret afholder administrationen årligt kurser i forhold til de kommunale tilskud og puljer. Kurset for de folkeoplysende foreninger ligger typisk i marts måned og kurset for de frivillig-sociale foreninger ligger typisk i november, begge i forbindelse med ansøgningsfrister.

Her ud over er der den årlige foreningsudviklingsuddannelse som er for alle foreninger, hvor der bl.a. undervises i organisering, rekruttering/fastholdelse af medlemmer og frivillige, GDPR, kommunikation, indtægtsgivende aktiviteter, økonomistyring, fonde, fundraising mv.

Supplerende til foreningsudviklingsuddannelsen afholdes årligt flere kurser / temadage med forskellige foreningsrelevante emner. Det kunne eksempelvis være brug af sociale medier, partnerskaber med det lokale erhvervsliv, involvering af unge i foreningen, pressemeddelelser, hjemmesider mv.

Individuel foreningsudvikling på foreningernes egen hjemmebane er mulig via kommunens foreningskonsulent, der aldrig er længere væk, ligesom resten af administrationen, end en telefon, opringning eller en mail. Kontakt os gerne, vi hjælper jer gerne i gang!

 

Yderligere oplysninger:

Vejledning til udarbejdelse af vedtægter (PDF-fil åbner i nyt vindue)

Ansøgning til godkendelse af din forening som folkeoplysende forening (åbner i et nyt vindue)

Du kan også bede om at få skemaerne tilsendt i papirform – brug nedenstående kontakt.  

Kontakt Kultur og fritid:

Nicolai Nøddebo - nindd@faxekommune.dk - direkte nummer: 56 20 37 32