Ny forening

I Halsnæs Kommune findes der en lang række foreninger, der tilbyder aktiviteter for alle. Ønsker du at oprette ny forening, kan du på denne side få hjælp til at komme i gang.

1. Oprettelse af forening

En forening er en sammenslutning af personer, der har et fælles formål. Alle kan frit oprette en forening.

Her er 4 trin, som hjælper jer godt i gang. Vi anbefaler at man eventuelt orienterer sig i Håndbogen i foreningsarbejde, for at få gode råd til oprettelse, vedtægter mv. Derudover anbefaler vi at man kontakter kommunens Idræts- og Fritidskonsulent for at få sparring.

Overvejelser før I danner en forening.

Inden I begynder at udarbejde jeres vedtægter, skal I overveje hvad I vil (foreningens formål), samt hvilke aktiviteter I vil udbyde og hvordan I vil organisere jer.

Foreningens formål:

  • Hvad vil I grundlæggende med foreningen?
  • Hvilke værdier skal foreningen bygge på?
  • Hvad vil I arbejde for?

Foreningens aktiviteter:

  • Hvilke aktiviteter ønsker I at fremme og eventuelt hvilken målgruppe?

Foreningens organisering:

  • Hvordan skal den demokratiske opbygning af foreningen være?
  • Hvem og hvor mange har ansvaret i dagligdagen, og hvem bestemmer hvad?

2. Lav et forslag til vedtægter

Næste skridt er at udarbejde et forslag til vedtægter for foreningen, som sætter rammen for jeres fællesskab. Jeres vedtægter er jeres dokumentation for, at I eksisterer, og indeholder typisk en række paragrafer eller afsnit, som går igen fra forening til forening. Fx afsnit om formål, hjemsted, ledelse, økonomi og opløsning.

Det er vigtigt, at I formulerer vedtægterne klart og tydeligt, så I ved, hvad der gælder, hvis der skulle opstå tvivl eller konflikter. Og det er en fordel at være flere om at diskutere og formulere vedtægtsforslaget, så I forstår det, I formulerer på samme måde.

Vi anbefaler at I sender udkastet til vedtægterne til vores Idræt- og fritidskonsulent på mail. Dette gælder både for almindelige foreninger og foreninger der vil godkendes som folkeoplysende foreninger.

3. Stiftende generalforsamling

Når vedtægterne er gennemarbejdet og har fået ok fra kommunen, er det tid til at invitere til en stiftende generalforsamling.

Generalforsamlingen er det formelle møde, hvor foreningen dannes. Alle, der har interesse i foreningen, kan komme til det stiftende møde. Husk ved invitationen at henvise til eller vedhæfte forslaget til vedtægterne.

På den stiftende generalforsamling skal vedtægtsforslaget gennemgås. Der skal lægges planer for foreningens arbejde og ikke mindst, vælges en bestyrelse. Herunder vælge en dirigent og referent samt formand, kasser og eventuelt andre bestyrelsesmedlemmer. 

Når den stiftende generalforsamling er gennemført, og referatet underskrevet af formand og dirigent, er den nye forening dannet.

4. Kom godt videre

Nu skal foreningen i gang. Det kan være, at I som det første ønsker at søge kommunen om at blive godkendt som folkeoplysende forening, booke lokaler, søge efter nye medlemmer og planlægge indkøb af udstyr, planlægge hold, oprette CVR nummer, få en NemKonto, søge fonde mv.

Nyttige links:

Hvordan får man som frivillig forening et CVR nummer.

Folkeoplysningsloven.

Håndbogen i foreningsarbejde.