Står jeres generalforsamling også lige for døren?

24.03.2023

Generalforsamlingen er på mange måder en vigtig begivenhed, da det er denne dag medlemmerne sammen beslutter, hvilket retning foreningen skal. Men hvad er det nu, en generalforsamling skal indeholde? Det kan du læse mere om her.

 

  • Dirigent og referent udpeges: en uvildig dirigent vælges til at styre mødet. Dirigenten starter med at afgøre om generalforsamlingen er varslet i tide og om den i øvrigt er gyldig jf. foreningens vedtægter. Vurderes den gyldig kan mødet gennemføres. Desuden vælges også en referent, som har til opgave at skrive et fyldestgørende referat.

 

  • Regnskab og budget: det er også på generalforsamlingen, at sidste års regnskab gennemgås og godkendes. Her kan I med fordel også gennemgå indeværende års budget og få det godkendt.

 

  • Indkomne forslag: for at give medlemmerne mulighed for at bringe temaer på banen, som de synes er relevante at drøfte, skal der være et punkt til indkomne forslag. Det står typisk beskrevet i forenings vedtægter, hvornår bestyrelsen senest skal modtage indkomne forslag.

 

  • Valg til bestyrelsen: der skal være valg til bestyrelsen i overensstemmelse med foreningens vedtægter. I vedtægterne står beskrevet, hvem der er på valg det pågældende år. Derudover afholdes valg til suppleant og revisor.

 

  • Dagsorden fra vedtægter: det er desuden vigtigt, at I kommer igennem den dagsorden, som er vedtaget i jeres vedtægter – det indebærer også punkter, som bestyrelsen måske ikke finder aktuelle.

 

Når der holdes generalforsamling er det vigtigt at der skrives referat. Referatet skal give et retvisende billede af, hvad der blev talt om og besluttet, så ingen efterfølgende er i tvivl – heller ikke medlemmer, som var forhindret i at deltage.

 

Se her, hvilke 7 tips DGI har til det gode referat:

  1. Skriv kort og præcist.
  2. Fremhæv overskrifter.
  3. Notér beslutninger særskilt under hvert punkt.
  4. Gengiv vigtige argumenter, hvis beslutningen ikke er umiddelbart indlysende eller beror på megen debat.
  5. Notér navnet på den ansvarlige på alle opgaver.
  6. Skriv for at informere – ikke imponere!
  7. Undgå at egne kommentarer og holdninger kommer med. Skriv objektivt og refererende.

 

Læs mere om referatet hos DGI.

 

I ønskes alle en god og demokratisk generalforsamling!