Fremtidens Idræt for børn og unge – mulighed for ansættelse af børne- og ungeansvarlig i lokale foreninger i Brøndby

02.11.2023

Danmarks Idrætsforbund (DIF) ansætter den kommende tid 30 lokale børne- og ungeansvarlige i foreninger på tværs af landet. Den børne- og ungeansvarlige får, sammen med foreningerne, ansvar for at udvikle børne- og ungearbejdet i 2-3 udvalgte spydspidsforeninger. Indsatsen hedder Fremtidens Idræt for Børn og Unge (FIBU).

De børne- og ungeansvarlige bliver tilknyttet på tværs af lokale foreninger, så flere foreninger i et givet lokalområde får gavn af den ekstra ressource. Der er som udgangspunkt tale om en 2-3 årig ansættelse i en af foreningerne.

Nedenfor kan du læse mere om, hvad indsatsen omhandler samt hvilke foreninger, der kan komme i betragtning til at få tilknyttet en børne- og ungeansvarlig.

 

Frist for tilkendegivelse mandag den 27. november
Ønsker jeres forening at komme i betragtning til indsatsen eller vil I høre mere om indsatsen, så kontakt foreningskonsulent Louise Holm: lohol@brondby.dk eller idræts- og fritidskonsulent Lærke Lundedal Jensen: lluje@brondby.dk.

Indtil 1. december 2023 er det muligt for kommuner, idrætsråd og forbund at indstille foreninger til at komme i betragtning til at få tilknyttet en børne- og ungeansvarlig. Vi skal derfor høre fra jer senest den 27. november, og gerne før, for at afklare, om jeres forening skal indstilles. Det er ikke muligt for foreningen selv at lave en indstilling.

DIF vil gå i dialog med foreningerne og det er også DIF, der står for udvælgelsen efter dialog med foreningerne. Vær opmærksom på, at jeres forening skal være medlem af et specialforbund, for at kunne komme i betragtning.

 

Foreningstyper
Foreninger, der lever op til et eller flere af følgende kriterier, vurderes særligt interessante i forhold til tilknytning af en B&U-ansvarlig:

Større foreninger
Foreninger med en større volumen af medlemmer i alderen 3-9 år eller 10-16 år, og som vurderes til at være ressourcestærk og organisatorisk robust.

Børn- og ungeforeninger
Foreninger med en særlig prioritering, kultur og identitet for børne- og unge-målgruppen. Det kan fx være foreninger, hvor majoriteten af dens medlemmer udgøres af medlemmer i 3-9 år eller 10-16 år, eller hvor B&U-målgruppen er prioriteret i særlig grad gennem forskellige indsatser.

Potentialeforeninger
Foreninger som har et særligt potentiale inden for børne- og ungemålgruppen. Fx foreninger med stor efterspørgsel på B&U-tilbud, men med mangel på frivillige til at afvikle disse, foreninger med gode samarbejdsmuligheder med lokale dagtilbud, SFO’er eller andre foreninger, men som endnu ikke er igangsat, eller foreninger som på anden vis vurderes til at have et uforløst potentiale inden for den aktuelle idræt, som kan realiseres gennem en tilknytning af en B&U-ansvarlig.

 

Krav til spydspidsforeninger
Foreningen skal kunne defineres som minimum én af de tre ovennævnte foreningstyper. Derudover gælder, at:

- Foreningen er villig til at udvikle sig og prioritere et udviklingsarbejde gennem aftale med DIF, hvor der aftales fokus og ambitioner for B&U-arbejdet

- Foreningen er ressourcestærk og har evner til at påtage sig ledelsesansvar. Dvs. sikre at den B&U-ansvarlige trives og understøttes i sit udviklingsarbejde i foreningen – fx gennem en kontaktperson i bestyrelsen eller anden leder i foreningen

- Foreningen er indforstået med, at der ansættes en udviklingsressource, som får mandat til at understøtte og udvikle foreningens B&U-arbejde – ikke en administrativ ressource eller ekstra hænder til diverse opgaver

- Foreningen kan i samarbejde med den B&U-ansvarlige bidrage med at indsamle og afrapportere erfaringer

- Foreningen vil arbejde for at sikre 50% finansiering til minimum det 3. ansættelsesår, hvis foreningen finder ansættelsen og foreningssamarbejdet udbytterigt 1. år efter opstart

- Foreningen skal være medlem i et specialforbund under DIF
 

Udvælgelse og aftale med spydspidsforeninger
DIF vurderer potentielle spydspidsforeninger ud fra:

- Diversitet i idrætter og medlemsvolume

- Udviklingsfokus- og potentiale (vækst, trivsel, frivillighed, samarbejder, fastholdelse mf.)

- Synergier og samarbejdsmuligheder i foreningsklyngen

- Geografisk placering i regionen og i forhold til hinanden

- Faciliteter / arbejdsmiljø for børne- og ungeansvarlige

- Børn og unges foreningsdeltagelse i kommunen opholdt mod antal indbyggere

DIF tager kontakt til de pågældende foreninger for at høre om interessen for at blive spydspidsforening og vil efterfølgende holde et fællesmøde med de potentielle foreninger i den pågældende klynge.


Foreløbig tidsplan
Frem til 1. december 2023: Indstilling af foreninger
December 2023 – februar 2024: Analyse og kortlægning af potentielle foreningsklynger
Februar – maj 2024: Dialog og indgåelse af aftaler med foreninger
Maj – december 2024: Offentliggørelse og ansættelse af børne- og ungeansvarlige

Læs mere om indsatsen her
https://www.dif.dk/om-dif/det-arbejder-vi-for/fremtidens-idraet-for-boern-og-unge/foreningskriterer
https://www.dif.dk/om-dif/det-arbejder-vi-for/fremtidens-idraet-for-boern-og-unge/ansaettelser
 

Kontakt os i Kultur, Idræt og Fritid gerne for at høre mere.